9/9

İnternetten alışveriş nasıl yapılır? Hangi e-ticaret siteleri güvenlidir?
Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile birlikte artık alışveriş de mağaza mağaza dolaşmadan evden oturduğunuz yerden bilgisayar başında rahatlıkla yapılabilir hale geldi. Bütün bu kolaylıkların yanında internetten alışverişin yanlış yerlerden yapılması ile tüketiciler iyi bir araştırma yapmadan satınaldıkları ürünlerin normal değerinden daha fazla fiyata aldıkları bazende daha kötüsü olan parasını ödediği halde ya ürün çok geç geliyor yada hiç gelmeyebiliyordu.

Güvenli bir alışveriş sitesi nasıl olmalı?

- E-ticaret sitesinde iletişim bilgileri açık ve net olarak verilmiş olmalıdır (tüketicinin ulaşabileceği bir sabit telefon, açık adres, mail adresi) bu bilgilerin olmadığı bir alışveriş sitesine bankalar zaten normalde sanal pos u açmazlar bu şekilde kullanılmasına izin vermezler, fakat sanal pos u bankadan alan ve aktif hale getiren e-ticaret sitesi bu iletişim bilgilerine daha sonra silebilir yada sanal pos olmadan havale yolu ile satış yapıyor olabilir.

- E-ticaret sitesinde Kredi kartı ile ödeme yapılan sayfa güvenli sayfa olmalıdır, internet tarayıcınızın en üstünde yer alan http ile başlayan web adresi bölümü https şeklinde olmalıdır. Burada bulunan "s" harfi ingilizcedeki secure yani güvenlik kelimesinin başharfini oluşturmaktadır. https ile başlayan web adresi güvenli bir sayfadan oluşur ve bu güvenlik e-ticaret sitelerine gerekli şifrelemeyi sağlayan ve güvenli olduğuna dair sertifikayı veren uluslararası güvenlik sertifikası veren şirketler tarafından sağlanmaktadır. Bu firmalara örnek olarak Verisign, Comodo ve Geotrust gibi şirketler gösterilebilir.

Bu sertifikaya SSL sertifikası da denir kredi kartı ödeme sayfasında internet tarayıcınızın sağ alt köşesinde kilit şeklinde bulunur, bu kilite tıkladığınızda güvenlik sertifikası ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiyi görüntüleyebilirsiniz.

Beyaz Nevesim
- E ticaret sitesi çok yeni de olsa güvenli olmadığı anlamına gelmez, satış sitesi belki yeni kurulmuştur fakat firma eski ve köklü bir firma olabilir. Ama alışveriş yapmadan önce firmayı telefon ile arayarak veya mail yolu ile içinize sinecek soruları sorarak az çok firma hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

- İnternetten alışveriş yaparken firmanın güvenilirliğine dair yapılan bir diğer yöntem ise firma hakkında araştırma yapmaktır, internetten arama motorlarına firma adı yazılarak yada forum sitelerinden bu firma hakkında bilgi ve diğer tüketici yorumlarına bakarak da az çok bilgi edinilebilir.
İnternet üzerinden alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli?

- Ürünü beğendiniz satın almaya karar verdiniz, firma hakkında güvenlik ile de ilgili bir endişeniz kalmadı diyelim; kredi kartı ile alacaksanız yukarıda yazılan güvenlik sertifikasına sahip bir ortamda ancak kart bilgilerinizi sisteme girin bu ortam sadece bankanın size sunduğu bir arayüz ile sizin bilgi girebileceğiniz bir ortamdır başkaları kesinlikle bu bilgilere ulaşamaz (fakat bilgisayarınızda virüs veya bir trojen olmadığını varsayıyoruz-iyi bir virüs programı ve anti spy kurulu ise ve sürekli güncelleyip tarama yapıyorsanız dert etmeyin).

Kredi kartı ile siparişinizi bilmediğiniz bir bilgisayardan kesinlikle yapmayın. Özellikle internet cafelerden. Havale ile alacaksanız havalenizi yapmadan önce firma ünvanı ile havale yaptığınız hesap numarasını doğrulayın, yanlışlıkla alakasız bir yere havale yapmamış olursunuz.

- Satın alma işleminiz gerçekleştirdiniz ürünün ücretini kredi kartı yada havale ile yaptınız, ürünün gelmesini bekliyorsunuz. Ürünün size ulaşması 7 iş gününü geçiyorsa mutlaka ilgili firmayı arayıp konu ile ilgili bir yanlışlık olup olmadığını vs. hakkında bilgi alın.

- Ürün elinize ulaştığında kargo ile geldiyse ürünün sağını solunu kontrol edin, size gelen kargo sıfır ürün ve orjinal ambalajında olduğu için mutlaka sigortalı olarak gönderiliyordur. Herhangi bir hasar olmadığını gördükten sonra kargo fişini imzalayın aksi halde tutatanak tutturun yada ürünü teslim almayın.

- Ürünü kargodan aldınız ambalajı açtınız herhangi bir sorun yok hemen kullanmaya yada yararlanmaya başlarsınız. Ama şanssız bir durumla karşılatınız ürün kırık çıktı yada arızalı çıktı bu durumda tüketici hakları devreye giriyor.Tabi ürünün kırık çıkması halinde sizin kırmadığınız yada zarar vermediğinizi ispatlmak açısından ambalajı ile birlikte bir kaç fotoğraf çekiniz.

Arızalı yada ayıplı çıkan bir ürünü firmaya tüketici haklarının belirlediği yasal süre olan 7 gün içinde iade edebilir, yenisi ile değişim veya para iadesi talep edebilirsiniz.